Bezienswaardigheden

Zaltbommel waalgezicht

Sint-Maartenskerk Zaltbommel

De Grote of Sint-Maartenskerk is, afgezien van de brug, het meest beeldbepalende bouwwerk van Zaltbommel. Deze kerk uit de 15e eeuw is een goed bewaard voorbeeld van Nederrijnse gotiek. De kerk geeft met zijn stompe toren de stad een karakteristiek aanzien.
www.maartenskerk.nl

Gasthuistoren Zaltbommel

De Gasthuistoren met carillon van gebroeders Hemony gegoten in 1654.
www.gasthuiskapel.nl

Museum Stadskasteel Zaltbommel

Het Maarten van Rossumhuis is een versterkt huis dat omstreeks 1535 werd gebouwd door de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum. In het huis is nu het Stadskasteel Zaltbommel gevestigd (in 1937 opgericht als het Maarten van Rossummuseum). Het museum richt zich op de streekhistorie, kunst en kunstnijverheid van de Bommelerwaard. Ook is het museum in het bezit van een collectie rond Fiep Westendorp, de illustratrice van onder meer Jip en Janneke, die in Zaltbommel is geboren en getogen.
www.stadskasteelzaltbommel.nl

Sint-Martinuskerk Zaltbommel

De katholieke Sint-Martinuskerk is in 1837 gebouwd naar een ontwerp van architect E. Kroon in neoclassicistische stijl.
www.katholiekbommelerwaard.nl

Vestingwerken Zaltbommel

De stad wordt omringd door oude vestingwerken, deze zijn in de 19e eeuw omgebouwd tot park en zijn daardoor bewaard gebleven. Ze vormen nu een groene gordel rondom de binnenstad. De middeleeuwse muur om de stad is nog deels aanwezig. Het tracé is bekend, sommige gedeelten bestaan nog, andere zijn opgemetseld, onder een dijk uit het zicht verdwenen of verwijderd. De weg langs de binnenzijde is gedeeltelijk nog aanwezig als de Zandstraat en de Bloemendaal. De poorten in de muur bestaan niet meer, met uitzondering van de Waterpoort waarvan de eigenlijke poort tussen enkele muurhuizen bewaard is.

Gootspokenroute Zaltbommel

In de stad zijn Gootspoken geplaatst. Deze beelden van de hand van kunstenaar Joris Baudoin slaan van verscheidene daken, dakkapellen en muren de straat gade.
www.gootspokenroute.nl

Oude watertoren Zaltbommel

De oude watertoren in Zaltbommel is ontworpen door Jan Schotel en is gebouwd in 1905.
www.oudewatertorenzaltbommel.nl

Beschermd stadsgezicht Zaltbommel

De Waalkade met uitzicht op de Waal en de Martinus Nijhoffbrug is een absolute aanrader. Een deel van Zaltbommel is een beschermd stadsgezicht. Verder zijn er in het stadje tientallen rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.