Sint maartensfeest

-

Op 11 november vieren we in Zaltbommel het feest van Sint Maarten met lichtjes, muziek, dans en vooral gezang van vele blije kinderstemmetjes. Sint Maarten komt te paard naar de Sint Maartenskerk. In de binnenstad heerst een warme en bijzondere sfeer en de straten zijn versierd met lichtjes, vuurkorven en kaarsen. Kinderen gaan zingend langs de deuren en de beiaardier speelt St. Maartensliedjes op het carillon. Intussen is in de kerk van alles te beleven.

Leren om samen te delen
Sint Maarten is het eerste feest van de grote advent. Het is ook het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van elkaar zien en delen. Sint Maarten deelde zijn mantel met een bedelaar. Deze manteldeling vindt ook dit jaar weer plaats op 11 november aanstaande in de Sint Maartenskerk te Zaltbommel. Na afloop van de manteldeling gaan de kinderen met hun, vaak prachtige, de lampionnen langs de deuren en zingen Sint Maartensliedjes. Daarvoor krijgen de kinderen iets leuks of meestal iets lekkers. Aan het einde van de tocht kunnen de kinderen hun opbrengst met anderen delen. In de Kerk staat hiervoor een inzamelpunt. De verpakte snoepjes die hier worden ingezameld gaan de naar de Voedselbank Bommelerwaard.

Hapjes en drankjes voor het goede doel
De opbrengsten van de hapjes en drankjes, die in de Kerk worden verkocht, zijn bestemd voor een goed doel. Overheerlijke erwtensoep, pannenkoeken, koffie, thee en eigengemaakte glühwein. Je kunt zelfs een emmertje erwtensoep kopen om mee naar huis te nemen na de lampionnenoptocht.

Programma
Sint Maarten komt te paard naar de Sint Maartenskerk. Na afloop brengt hij per bus ook nog een bezoek aan de Wielewaal, de Waluwe en de Spellewaard. Hieronder staat het programma.
Om 16.30 wordt traditiegetrouw vanaf de eerste trans van de toren door 5 koperblazers van Harmoniekapel Generaal Karel van der Heyden het startsein voor het feest gegeven. Vanaf 16.30 uur is de Sint Maartenskerk open. Er zijn dansvoorstellingen door leerlingen van Balletschool Paulette Willemse en je kunt ook al terecht voor een hapje en een drankje.

Voor het volledige programma kijk op: http://www.sintmaartensfeest.nl/