Sint Maartenskerk

Kerk
De Sint-Maartenskerk, gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw, behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederrijnse late gotiek. Een van de grote bouwmeesters van dit rijksmonument is de in Zaltbommel geboren Gisbert Schairt.

De kerk heeft een middenbeuk die hoger is dan de zijbeuken waardoor er een venstergang kon ontstaan, een van de kenmerken van die laat-nederrijnse gotiek. Door de lichtinval en het kleurgebruik is de kerk tegelijk sfeervol en indrukwekkend. Ruim vijftig middeleeuwse gewelfschilderingen zijn verfijnd uitgevoerd en zorgvuldig in middeleeuwse stijl gerestaureerd. De Sint-Maartenskerk heeft een uitzonderlijke akoestiek, waardoor de kerk uitermate geschikt is voor concerten.

Torenspits
En te midden van die rommel, dreef de torenspits van Bi-Ba-Bommel. Het liedje is bij velen bekend maar weinigen weten dat er een kern van waarheid in zit. Toen de bouw van de toren begin 16e eeuw gereed was had hij een hoge gotische spits. Zover bekend, kreeg men in deze eeuw drie keer met blikseminslag te maken. Bij de laatste, in 1547, brandde de spits af. Er kwam een kleinere voor in de plaats. In 1696 werd ook deze door brand verwoest. Ondanks enkele plannen heeft men geen poging meer gewaagd een nieuwe spits op de toren te zetten.